0(212) 470 06 40
Aynı ülke sınırları içinde bulunan faktoring şirketi, satıcı firma ve alıcı firma arasında gerçekleşir.

Satıcı, alıcıya malları ve faturayı yollar. Satıcı bu faturanın bir kopyasını Çözüm Faktoring'e gönderir. Çözüm Faktoring satıcı ile yapacağı sözleşme çerçevesinde bu faturayı temlik alır, fatura bedelinden ön ödeme yapar. Çözüm Faktoring, vadesi gelince alıcıdan fatura bedelini tahsil eder ve varsa eğer satıcıya kalan ödemeyi yapar.

Yurtiçi faktoring ödeme türleri bakımıdan üçe ayrılır:

Peşin İskonto : Vadesi belli alacakların ortalama vadesine göre faiz ve komisyon belirlenir ve peşin olarak tahsil edilir. Bakiye net tutar satıcıya ödenir ve faturalar aylık dönemlerde kesilir.

Spot İşlem : Belirlenen vadeye sabit faktoring faizi ve komisyon uygulanır, vade sonunda anapara, faiz ve ücretler tahsil edilir, tahsilatlar anapara bakiyesinden düşülür, hizmet faturaları vadelere göre kesilir.

Değişken Faizli İşlem : Belirlenen vadeye değişken faktoring faizi ve komisyon uygulanır, faiz ücreti piyasa şartlarına göre belirlenir, tahsilatlar anapara bakiyesinden düşülür, işlem satıcının istediği bir tarihte kapatılabilir, işlem kapatılırken veya vade sonunda anapara, faiz ve ücretler tahsil edilir, hizmet faturaları aylık kesilir.
Faktoring Nedir?
    Faktoring, mal ve/veya hizmetin satışından doğan vadeli alacakların temlik yolu ile bir faktoring kuruluşuna devredilmesi ve bu alacakların faktoring kuruluşu tarafından tahsil edilmesi esasına dayanır.
Faktoring, üç ayrı hizmetin tek,tek yada bir arada sunulduğu tek finansman yöntemidir. Bunlar;

1. Garanti
Faktoring şirketi, alıcı firmaların ödeyememe riskini üstlenerek satıcı firmanın vadeli satışlarından doğan alacaklarını garanti altına alır (gayri kabulü rücu faktoring). Böylelikle faktoring şirketi garanti hizmeti ile, işletmenin alacak riskini sıfırlar.

2. Tahsilat
Mal ve hizmet satışlarından doğmuş ve/veya doğacak alacakların faktoring şirketine temlik edilmesi ile faktoring işlemi başlar. Alacakları temlik alan faktoring şirketi bu alacakların yönetimine ilişkin; tahsilatı üstlenir, alacak kayıtlarını tutar, alacakların tahsili için gerektiğinde ihbar, ihtar gibi işlemleri yerine getirir. Herhangi bir uyuşmazlık halinde dahi alacaklı sıfatı ile tahsilatı takip eder.

3. Finansman
Satıcı firma, vadeli alacaklarını Çözüm Faktoring'e temlik ederek Çözüm Faktoring'den alacaklı konuma geçecektir. Çözüm Faktoring bu alacağın belirli bir yüzdesini satıcının talebi doğrultusunda vadelerinden önce nakit olarak ödeyebilir.Finansman hizmeti ile alacakların nakde dönüşümü hızlanır ve işletmenin ihtiyacı olan likidite herhangi bir dış kaynağa gerek kalmadan, mevcut alacakların iskontosu yolu ile elde edilmiş olur.
Faktoring Avantajları Nelerdir?
    Faktoring Şirketine vadeli alacaklarını temlik ederek nakde dönüştüren işletmeler, nakit akışlarını düzenleyerek hızlı ve planlı bir şekilde büyümelerini sağlamış olurlar.

    Faktoring hizmeti alarak nakit akışını düzenleyen işletmeler, sahip oldukları likidite sayesinde hammaddeyi peşin ödeyerek alabilir ve önemli indirimler sağlayarak üretim maliyetlerini düşürürler. Böylelikle hem rakiplerine karşı fiyat avantajı hem de işletme karlarını artırma olanağı elde ederler.

    İşletmelerin bilançoları daha likit hale gelir ve kredibilitesi artar.

    Vadeli alacaklarını nakde dönüştüren işletmelerin dış kaynak kulanım ihtiyaçları azalır ve finansman giderleri düşer.

    Faktoring hizmeti alan işletmeler, faktoring şirketlerinin yaptıkları istihbarat çalışmaları sonucunda alıcılarının mali durumlarına ilişkin güncel bilgi sahibi olurlar.
Faktoring Maliyetleri Nedir?
Faktoring işlemleri içerdiği üç hizmet (garanti, tahsilat ve finansman) için iki temel maliyet içerir.

1. Faktoring Komisyonu
Alacakların garanti edilmesi ve/veya alacakların tahsili ve yönetimi karşılığında toplam alacak tutarı üzerinden bir hizmet komisyonu tahakkuk eder. Bu komisyon oranı alıcı sayısı ve riski, fatura büyüklüğü ve sayısı, vade, satıcının taahhüt ettiği yıllık ciro v.b. faktörler dikkate alınarak belirlenir.

2. İskonto Masrafı
Kullanılan finansman tutarı esas alınarak, kullanım süresi kadar ve belirli bir iskonto faiz oranı üzerinden tahakkuk eder. Yurtiçi faktoring işlemlerinde faktoring komisyonu ve iskonto masrafı toplam tutarı üzerinden %5 oranında BSMV alınır.
Faktoring Sistem İşleyişi Nasıldır?
    Yaygın olarak kullanılan Yurtiçi Faktoringin işleyişi şu şekilde özetlenebilir:

    Satıcı malları ve faturayı alıcıya gönderir. Faturanın bir kopyasını ve varsa birebir ilişkili ödeme belgelerini faktoring şirketine iletir. Faktoring firması satıcı ile yapacağı sözleşme çerçevesinde bu faturayı temlik alır ve faturanın belirli bir yüzdesini satıcıya nakit olarak öder.Faktoring şirketi vadesinde fatura bedelini alıcıdan tahsil eder.
 
 
 
 
 
Yurt İçi Faktoring Nedir?





Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu
Finansal Kurumlar Birliği
T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı
Merkezi Kayıt Kuruluşu - Bilgi Toplumu Hizmetleri
DİGİCOM

Çözüm Faktoring © 2024 Tüm Hakları Saklıdır.